Ylli Merja tregon perse ndodh gerhitja gjate nates dhe trajtimin me avull qe zgjat 10-12 dite


Gërhitja është një tingull që krijohet nga vibrimi i indeve të hundës ose fytit gjatë frymëmarrjes kur personi është duke fjetur. Rreth gjysma e njerëzve gërhasin në një periudhë të caktuar kohe gjatë jetës së tyre. I pyetur sesi ndodh gërhitja, specialisti Merja u përgjigj:
LEXO ME SHUME:

Thahet shpesh mukoza e hundës, mbyllet kaviteti, nuk mbushet mushkëria me ajër dhe njeriu do që të hapë dhe gojën. Ndërkohë, ajo gjuhëza që është brenda fillon të vibrojë dhe shfaqet gërhitja.Disa nga shkaktarët që ndikojnë te gërhitja janë: sëm undjet vi ru sale, deformimi i septumit nazal, obeziteti dhe ngushtimi i faringut nga depozitimi i dhj amit në qafë, alergjitë e rrugëve të frymëmarrjes, alk oli ose du hani si dhe prania e parazitëve në organizëm mund të na çojë në gërhitje të forta gjatë natës.LEXO ME SHUME:

Gërhitja mund të jetë e padëmshme, por kur ajo ndikon në cilësinë e gjumit, mund të sjellë jo pak probleme për shëndetin.Mëngjese me dhimbje koke, përgjumje, mungesë përqëndrimi gjatë ditës për shkak të mosngopjes së trurit me oksigjen, hipertension, dhimbje gjoksi janë vetëm disa nga pasojat e saj, ndërkohë që kur shoqërohet me apnea (ndërprerje e frymëmarrjes për disa sekonda), mund të jetë edhe faktor rrisku për sëm undje të zemrës.LEXO ME SHUME:

Të tjera efekte negative sipas specialistit Merja janë lodhja e mushkërive, fenomeni “nocturia” çuarja natën për urinim, obe zitet dhe dhjamosje qafe.Për ta ndaluar gërhitjen mjeku popullor Ylli Merja dha këto këshilla:10-12 ditë avull për sinuset.Vendosim vaj sinumer çdo darkë nga 2 pika në hundë para gjumit si dhe pini në darkë 3-4 pika nga vaji sinumer. Ose vendosni në hundë 2 pika vaj dafine dhe pini 2-3 pika nga ky vajVaj helikrisium dhe livando pihen 2-3 pika në ditë;Çaj boronice ose Slim tea;Trajtimi për pa razitët.Çajra me bimë si dafina, ekualipsi, mëllaga e zezë, kamomili, mente./shqiptarja.comComments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *