Fruti i njohur i cili përmirëson shikimin, forcon mëlçinë dhe punën e veshkave


Mushmolla apo dardha e egër është shumë e shijshme. Nëse frutat e mushmollës janë në degë pas ngrirjes, ato zbuten dhe bëhen të lëngshme dhe janë më të shëndetshme atëherë.Nga mushmolla mund të përgatitet marmelatë, por pak dihet për përdorimin e saj në ilaçet popullore derisa është e pasur me shumë veti shëruese. Pos frytit përdoren edhe gjethet.

Thahen në ajër. Mushmolla e përmirëson shikimin, e forcon mëlçinë dhe punën e veshkave, përmirëson pasqyrën e gja kut, heq dhimbjet nga shpina dhe gjunjët.Sugjerohet ta përdorni edhe nëse keni marramendje, diarre, nëse keni pësuar inf eksion në sipërfaqen e gojës.Në frytin e saj ka sakarozë, glukozë dhe levulozë, në përgjithësi deri 20 për qind sheqer, taninë, pektinë, acide organike, rrëshirë, mukozë, materie aromatike, vitamina C dhe vitamina B1, B2, B3, B6, PP, acide të mollës dhe limonit.Mushmolla mund të parandalojë edhe gja kderdhjen nga mishrat e dhëmbëve si dhe parandalon aftet në gojë. Po ashtu, përmirëson punën e gjëndrave të pështymës dhe lukthit. Edhe farat e kësaj bime janë të shëndetshme./kosova-sot.infoComments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *