I konsumoni me apo pa dashje farat e molleve? Nga sot e tutje eshte ne te miren tuaj


Molla është ndoshta një nga frutat më të njohura në botë.Por, rrallë ndodhë që dikujt ti pëlqejnë farat e mollës, sepse shija e tyre është e hidhur. Megjithatë në mesin tonë mund të ketë njerëz që i hanë edhe farat e mollës, pavarësisht shijes së tyre.

Farat e mollës përmbajnë një përbërje kimike të quajtur “amigdalin”, e cila mund të çlirojë cianidin, një he lm të fuq ishëm.Amigdalina është pjesë e mbrojtjes kimike të farës. Është e padëmshme kur është e paprekur, por kur fara janë dëmtuar, përtypur ose tretur, amigdalina degradon në cianid hidrogjeni. Kjo është shumë he lm uese dhe madje vde kjepr urëse nëse konsumohet në do za të larta.

Cyanidi është përdorur si he lm gjatë historisë. Punon duke ndërhyrë me furnizimet e oksigjenit të qelizave dhe mund të çojë në vd ekje brenda disa minutave.Prandaj, shmangni gëlltitjen e farave të mollëve, në qoftë se deri më sot e keni bërë këtë./shkollaeshendetit.comComments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *