Ndjeni se nje pjese e trupit tuaj “bie ne gjume”, apo keni kruarje? Sipas Institutit Kombëtar te


E keni provuar të paktën një herë që, pasi keni qenë në të njëjtën pozicion për një kohë të gjatë, ndjeni se një pjesë e trupit tuaj “bie në gjumë”.Pastaj, kur përpiqeni të lëvizni, filloni të ndjeni “shpi met” në atë vend. Ndonjëherë bëhet aq e pakëndshme saqë as nuk doni të lëvizni.Sipas Institutit Kombëtar të Çrregullimeve Neu rolo gjike dhe Go ditjes në tru, ndjesia e mpi rjes, si dhe dj egia ose “gje mbat” në trupin tuaj, quhet parestezi.

Kjo zakonisht ndihet në duar ose këmbë, por mund të ndodhë edhe në pjesë të tjera të trupit. Ju ndoshta e keni pasur këtë ndjenjë më parë, është sikur një tufë milingonash po zva rriten nëpër atë pjesë të trupit tuaj dhe mund të jetë shumë e pakëndshme.Një studim tregon se kjo mpi rje zakonisht shfaqet pa paralaj mërim paraprak. Kjo sepse subjekti zakonisht nuk është i vetëdijshëm kur fillon ndjesia. Për më tepër, jo gjithmonë shkakton dhi mbje, por kryesisht shqetësim.

Miliona njerëz në të gjithë botën i nënshtrohen këtyre llojeve të shqetësimeve, veçanërisht te ata që punojnë më profesione pa lëvizje fizike, si puna në zyrë ku kalojnë orë të tëra ulur.Ndodh shpesh kur rrimë me këmbë të kryqëzuara ose biem në gjumë me njërin krah të palosur poshtë kokës. Në shumicën e rasteve, kjo ndodh kur ushtrohet presion i qëndrueshëm mbi një nerv.Ndjesia e një gjymtyre të mpi rë zakonisht zhd uket mjaft shpejt pasi lehtësohet presioni mbi nervin që ishte prekur, duke bërë që gja ku të qarkullojë përsëri.Në mënyrë që të ndodhë kjo, ju thjesht mund të lëvizni pjesën e mpi rë duke bërë stërvitje, duke u shtrirë ose duke e masazhuar atë.Gradualisht, ndjesia si shp im gji lpë rash do të zvogëlohet, derisa të largohet.Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *