Mjeku i njohur Turk: Ka persona qe kane kete problem dhe vijnë pa pasur asnjë lloj shqetësimi

0
5


Prof. Dr. Bahadir Ҫelep, shef i Departamentit të Ki rur gjisë së Përgjithshme në Spitalin Hygeia, ka folur këtë të hënë për kan ce rin e zorrës së trashë.I ftuar në “ABC e Mëngjesit”, ai ka treguar shenjat dhe shkaqet e këtij kan ce ri, të cilat ndahen në gjenetik dhe ambiental.

Mjeku ka theksuar që çfarë duhet të kenë kujdes pacientët që nga mënyra e ushqyerjes dhe deri te mospërdorimi i du ha nit dhe alk olit.“Kan ce ri i zorrës së trashë, është kan cer që përfshin të gjithë zorrën e trashë dhe pjesën e daljes së saj.Faktke qësisht, përsa i përket Shqipërisë nuk kemi statistika të sakta, por nëse i referohemi statistikave të Amerikës, në ditët e sotme flitet për 150 mijë raste të reja të diagn ostif ikuara çdo vit dhe fatke qësisht rreth 50 mijë hu mbje je te nga kjo lloj sëm undje.

Është e katërta sëm undje më e shpeshtë onkologjike që hasim dhe e dyta përsa i përket vde kshm ërisë. Është shumë e drejtë, muaji mars është muaji i sensibilizimit ndaj këtij ka nc eri.Arsyet e shkaktimit të këtij tum ori mund t’i ndajmë në dy faktorë, ata gjenetik dhe ambiental. Duke pasur parasysh që te faktori gjenetik nuk kemi shumë mundësi të ndërhyjmë, ajo që na mbetet në dorë është që të ndryshojmë ambientin tonë, ose faktorin ambiental.

Është shumë i rëndësishëm ushqimi që ne përdorim, të cilat duhet të jenë të pasura në fibra. Duhet të qendrojmë larg du hanit, alk olit.Është shumë e rëndësishme të theksojmë që disa pacientë vijnë pa pasur asnjë lloj shqetësimi, por pacientët që kanë gja kderdhje gjatë daljes jashtë, ndryshim të mënyrës së daljes jashtë, rënie në peshë, këputje trupore, rënie në peshë pa bërë ndonjë dietë të veçantë, fryerje të barkut këto janë shenjat më të shpeshta”, u shpreh ai./Abcnews.al


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here