Konsumimi i vetem nje veze ne dite mban larg kete problem sipas studimit te bere


Konsumi i një veze çdo ditë mund të ulë rrez ikun e zhvillimit të sëm undjeve kardiovaskulare, sugjeron një studim i kryer tek 400 mijë të rritur në Kinë.Personat që konsumojnë çdo ditë vezë janë 18% më pak të rrez ikuar që të vde sin nga sëm undjet kardiovaskulare, që manifestohen me at ak në zemër ose go ditje në tru, krahasuar me personat që e shmangin konsumin e vezës.

Tensioni i lartë i gja kut, mbipesha dhe luhatjet e niveleve të sheqerit në gjak rrisin rrez ikun e zhvillimit të sëm undjeve kardiovaskulare.Të gjithë këta faktorë zhvillohen si pasojë e dietës së pashëndetshme, pasivitetit fizik, duhanpirjes dhe abu zi mit me alk olin.Për gati 9 vite, shkencëtarët kanë vëzhguar rreth gjysmë milionë njerëz, të cilët në fillim të studimit nuk vuanin nga asnjë sëm undje të tillë si diabeti, kan ce ri apo sëm undjet kardiovaskulare.

Më shumë se 13% e të rriturve, të moshës 30 deri 79 vjeç, treguan se konsumonin gati çdo ditë 1 vezë, ndërsa 9% raportuan se konsumonin shumë rrallë vezë.Përgjatë 9 viteve të studimit, 9,985 persona humbën je tën nga sëm undjet kardiovaskulare, ndërsa gati 84,000 pjesëmarrës të tjerë në studim u diagn osti kuan me sëm undje të zemrës.Pasi analizuan të dhënat, shkencëtarët zbuluan se konsumi i një veze në ditë lidhej me një rrez ik më të ulët për zhvillimin e sëm undjeve të zemrës, krahasuar me mos konsumimin fare të këtij produkti.Burimi: CNN / Shendeti.com.alComments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *